Опозиційний журналіст відмовляється покинути Кубу

Опозиційний журналіст відмовляється покинути Кубу

00:00,
11 Вересня 2014
1202

Опозиційний журналіст відмовляється покинути Кубу

00:00,
11 Вересня 2014
1202
Опозиційний журналіст відмовляється покинути Кубу
Опозиційний журналіст відмовляється покинути Кубу
Опозиційний кубинський журналіст Бернардо Аревало Падрон (Вernardo Arévalo Padrón) відмовляється покинути країну, попри те, що на нього чинять сильний тиск. Про це повідомляють «Репортери без кордонів».

«Я не хочу їхати з Куби. Моє рішення безповоротне», - заявляє Бернардо Аревало Падрон.

За його словами, краще опинитися у в’язниці, ніж покину країну. «Хочу померти на Кубі», - наголошує Падрон.

Незалежний кубинський журналіст розповів «Репортерам без кордонів», що на нього чинять сильний тиск, змушуючи позбутися батьківщини, а інакше – запроторять до тюрми на 4 роки.

6 вересня національна революційна поліція арештувала Бернардо Аревало Падрона у місті Сьєнфуегос за публікації в опозиційній щоденній газеті Cubano Libre de Hoy, і тепер влада шантажує його..

Засновник незалежного новинного агентства Linea Sur Press і активний громадський діяч, він вже був за ґратами з 1997-го до 2003 року. Тоді його засудили за образу Фіделя Кастро та віце-президента Карлоса Лахе. Міжнародні правозахисні організації визнали його в’язнем сумління.

«Репортери» засуджують тиск, якого зазнає Бернардо Аревало Падрон. Про це заявила завідувач бюро американських країн RSF Камілла Сульє (Camille Soulier).

«У той час, як Куба відновлює відносини з Євросоюзом та його державами-членами, ставлення уряду у Гавані до незалежних журналістів не змінилося.Тюрма або вигнання – така сьогодні свобода інформації на острові», - сказала вона.

У щомісячній доповіді про свавільні затримання та інші порушення прав людини на Кубі інформаційний центр Hablemos Press повідомив, що у серпні зареєстровано 609 арештів політичних опонентів, а з початку року - 6805.

Незалежного журналіста Мігеля Герру Переса (Miguel Guerra Pérez) утримували під вартою протягом тижня. Декільком партнерам інформаційного центру погрожували арештами. Кореспонденту Леонелю Сільві Хосе Герреро (José Leonel Silva Guerrero) у місті Ольгін влаштували допит. Погрожуючи репресіями родині, його змушували припинити опозиційну діяльність.

З іншого боку, доповідь Hablemos Press було піддано критиці за офіційним «круглим столом». Директор незалежного центру Роберто де Хесус Герра Гарсія(Roberto de Jesús Guerra) звернувся з проханням надати йомуправо на відповідь, однак сумніваються у тому, що його вдовольнять.

Нині за ґратами на Кубі скніють чотири журналісти. Серед них – арештована у квітні ц.р. Хульєта Мічелена Діас, у справі якої підконтрольна режиму Феміда ще не ухвалила рішення. .

За Індексом свободи преси «Репортерів без кордонів» Куба посіла 2014 року останнє місце серед американських країн і  170 місце серед 180 країн світу.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
go.hrw.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду