Кримського кореспондента НТВ занесено на Дошку ганьби

Кримського кореспондента НТВ занесено на Дошку ганьби

00:00,
29 Вересня 2014
1787

Кримського кореспондента НТВ занесено на Дошку ганьби

00:00,
29 Вересня 2014
1787
Кримського кореспондента НТВ занесено на Дошку ганьби
Кримського кореспондента НТВ занесено на Дошку ганьби
Ім’я кримського кореспондента НТВ Олега Крючкова занесено на Дошку ганьби брехливих журналістів за дезінформування та маніпуляції при висвітленні ситуації в Криму. 

У червні 2014 року Олег Крючков завершив співпрацю з українським «Новим каналом» та почав готувати матеріали в якості кримського кореспондента російського телеканалу НТВ.  На сайті телеканалу про цю зміну він повідомив так: «Считаю, что события на Майдане убили украинскую журналистику, а крымские события поставили крест на моей карьере в «незалежной». Причина – я отказался называть оккупантами русских солдат».

Висвітлюючи туристичний сезон у Криму, Олег Крючков приховав від глядачів інформацію щодо проблем в туристичній сфері, котрі виникли після анексії півострова. 6 червня журналіст підготував сюжет під назвою «В Крыму уверенно стартовал курортный сезон»: «Сезон начался. Это подтверждает и статистика. Пансионаты и санатории заполнены на 70 процентов,  мини-гостиницы и частный сектор – на 50. Очень хорошие цифры для начала июня». При цьому, в сюжеті не вказано джерело статистики. Замість цього автор пропонує глядачеві власний висновок про те, що це високі показники. Однак цій інформації суперечать дані з інших кримських джерел.

Наприклад, 7 червня прес-служба Євпаторійської міськради з посиланням на так званого «міністра» курортів та туризму Криму Олена Юрченко повідомила про те, що санаторії Криму заповнені на 37%. Окрім цього, загальний висновок про ситуацію на півострові зроблений на підставі інформації з Алушти – одного з найбільш популярних курортів. У той же час в інших районах ситуація на той момент була істотно іншою. Наприклад, на західному узбережжі чи у Феодосії туристів практично не було.   

У сюжеті Олега Крючкова за 17 серпня йдеться про успіхи туристичного сезону на півострові. Такі висновки зроблені на підставі заяви місцевої влади про понад 2 мільйони відпочивальників. Ще у березні 2014 року кримські чиновники прогнозували близько 8 мільйонів туристів. Статистика не відповідає офіційним прогнозам, адже це на 6 мільйонів менше, ніж повідомлено у підсумках. Глядачі були позбавлені можливості дізнатися про це.

Та навіть дані про 2 мільйони викликають сумніви у експертів. Наприклад, кримський економіст Андрій Клименко вважає, що за увесь 2014 рік Крим відвідає близько 1,5-1,6 млн осіб. В сюжеті немає жодної оцінки експертів щодо туристичного сезону. Натомість журналіст самостійно оцінив його успішність за допомогою «банану»: «Главный крымский индикатор успешного курортного сезона – это пляжный аттракцион «банан». Если «банан» в море – значит, сезон состоялся».

У цьому ж сюжеті журналіст використав маніпулятивну тезу, яка сприяє розпалюванню міжнаціональної ворожнечі: ««Главное отличие этого курортного сезона от прошлых – изменения географии туристических потоков. Раньше было больше украинцев, теперь больше россиян. Это уже отразилось на заработках частных предпринимателей. Истории про туристов, приехавших на курорт со своим салом и картошкой, ушли в прошлое»; «Изменение качества туристов сразу отразилось на сервисе – появились новые маркетинговые приемы. В кафе на алуштинском пляже лепят детские чебуреки. От взрослых их отличает форма».

Із іншими прикладами маніпуляцій журналіста можна ознайомитися на fameandshame.telekritika.ua.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Дошка ганьби брехливих журналістів»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ntv.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду