Експерт ПРООН в Україні налякана форматом подачі українських новин

00:00,
30 Березня 2012
1598

Експерт ПРООН в Україні налякана форматом подачі українських новин

00:00,
30 Березня 2012
1598
Експерт ПРООН в Україні налякана форматом подачі українських новин
Про це Лариса Кобилянська заявила на прес-конференції в Києві, повідомляє УНІАН.

Експерт Програми розвитку ООН в Україні Лариса Кобилянська відзначила, що ЗМІ відповідальні за те, яку інформацію суспільство отримує. «Фактично ЗМІ подають цю інформацію певним чином, і від того, якою буде ця подача, буде залежати те, якою буде реакція суспільства», ­− сказала вона.

«Вчора, готуючись до прес-конференції, я переглянула новинні репортажі всіх абсолютно каналів, я була налякана, мій особистий неофіційний і неформальний моніторинг змусив мене по-людськи злякатися за країну, в якій живу я, моя сім'я, і ​​подумати про її майбутнє з іншого точки зору », − додала вона.

За словами Кобилянської, якщо головні події дня з життя країни починаються з жахливих фактів катастроф, трагедій і насильства і закінчуються цим, така подача новин формує в суспільстві «страх перед вулицею, страх перед суспільством, страх взагалі жити».

При цьому, це не означає, що потрібні ці факти приховувати, але, на кожен такий факт треба шукати відповідь, додає експерт: «Для журналістів, мені здається, надзвичайно важливо формувати сьогодні таку громадську думку, яка б формувала активну позицію у громадян, впевненість у тому, що ці негативи можна подолати, і що суспільство буде сильне своєю єдністю, і держава буде здатна дати адекватну відповідь».

Говорячи про резонансні випадки насильства в Україну за останній час, Кобилянська зазначила, що суспільство нарешті побачило цю проблему.

«Я розумію, що ці слова виглядають досить цинічно, адже існуючу проблему не побачити не можна, але вона залишалася прихованої і не була тією проблемою, яка б обговорювалася суспільством», − додала Кобилянська.

За словами експерта, це насамперед пов’язано з наслідками «радянської свідомості, ментальністю», «зваженістю на громадській думці, розчаруванням, що це буде помічено».

«Але зараз події, які пов’язані з фактами відвертого насильства, насильства і можна сказати не просто жорстокого, а нелюдського і варварського поводження з дівчатами та жінками, обурили суспільство абсолютно різних прошарків, різних національностей. Це говорить про те, що зараз проблема є тією, яка хвилює суспільство », − констатувала Кобилянська.

На її думку, на сьогоднішній день проблема полягає в тому, щоб це обурення відповідним чином було конвертовано у відповідні дії громадянського суспільства, дії держави та організацій, які декларують свою участь у вирішенні цих проблем.

«Мені дуже шкода, що повинен був відбутися настільки кровавий випадок, який змусив суспільство здригнутися і переосмислити своє ставлення до проблеми. Але, можливо, якби цей жорстокий випадок не стався, суспільство ще довго відносилося б до цієї проблеми як існуючої, але яка «не стосується мене особисто», − резюмує експерт.

Із власним опитуванням MS щодо того, як ЗМІ висвітлювали тему Оксани Макар, можна ознайомитися тут.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Donbass.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду